Dna moczanowa to choroba przewlekła ściśle związana z zaburzeniami przemiany materii. Charakterystycznymi jej objawami są sile bóle stawów i ich zniekształcenie. W przypadku zaniedbania objawów choroba ta może doprowadzić do upośledzenia narządu ruchu w obrębie którego występuje. Dna moczanowa najczęściej dotyka mężczyzn w starszym wieku oraz w średnim wieku. Często też zapadają na tę chorobę kobiety, które przechodzą menopauzę.
Dna moczanowa – jak złagodzić ból?
Dna moczanowa to choroba nieuleczalna. Jedną opcją w tym przypadku jest leczenie objawowe, które pozwoli na łagodzenie skutków kolejnych ataków bólu. Aby leczenie było skuteczne należy przede wszystkim zacząć od zmiany diety i ogólnego trybu życia. Ważne jest ograniczenie spożywania produktów, które zawierają purynę. Oczywiście jeśli choroba jest już w zaawansowanym stadium, zmiany trybu życia nie wystarczą. Konieczne będzie wprowadzenie leczenia farmakologicznego.
Dieta w leczeniu dny moczanowej
Istotnym składnikiem diety w leczeniu powinna być woda. Przyjmowanie dużej ilości płynów pomoże w wydalaniu kwasu moczowego. W ten sposób nie będzie się on krystalizował i odkładał w stawach oraz tkankach okołostawowych. Ważne będzie też spożywanie dużej ilości warzyw oraz nabiału. Warto dla zdrowia zrezygnować też z tłustego mięsa oraz alkoholu. Istotne będzie, aby po prostu jak najlepiej zadbać o swój organizm. Takie z pozoru nieistotne zmiany mogą zdziałać cuda.
Co jeść w leczeniu dny moczanowej?
Jeżeli nie mamy czasu na skomplikowane potrawy to zawsze warto postawić na zdrowe, warzywne wywary. Pamiętajmy też, aby urozmaicić swoją dietę w sery, twarogi i nabiał pod każdą możliwą postacią. Zamiast ziemniaków warto wprowadzić do swojej diety kasze, makarony oraz ryż. Kiedy tylko mamy okazję, jedzmy świeże owoce i warzywa. Unikać należy tylko warzyw strączkowych. Ponadto, oprócz wody, warto pić słabe herbaty ziołowe i różnego rodzaju napary. Źródłem zdrowia będą też z pewnością orzechy i grzyby. W przypadku wszystkich wspomnianych wyżej produktów spożywczych pamiętajmy oczywiście o swoich nietolerancjach pokarmowych. Jeżeli jesteśmy uczuleni na orzechy, to pod żadnym pozorem ich nie jedzmy. Starajmy się też wybierać produkty, które lubimy i nam smakują. Ewentualnie, warto szukać nowych rozwiązań i spróbować na przykład nielubiane warzywo przygotować w takiej postaci, że będzie nam odpowiadał jego smak.
Dnę moczanową będziemy leczyć też poprzez wykluczenie pewnych produktów. Warto unikać tłustych mięs. Niewskazane będą też podroby, wołowina i wieprzowina. Mimo, iż zawsze słyszymy, że ryby są bardzo zdrowe, to w przypadku leczenia dny moczanowej, musimy z wielu z nich zrezygnować. Nie jedzmy więc sardynek, śledzia, tuńczyka, dorsza, makreli i owoców morza. Należy też spróbować wyeliminować ze swojej diety fruktozę i miód. Unikajmy też warzyw strączkowych oraz szpinaku, zarówno świeżego, jak i mrożonego. Alkohol również musi pójść w odstawkę.
Dna moczanowa – leczenie domowym sposobem
Zanim zaczniemy przyjmować leki, warto spróbować naturalnego sposobu leczenia dny moczanowej. Jest on oparty na cytrynie. Założenia tej metody łagodzenia bólu opierają się na codziennym spożywaniu tylko i wyłącznie owoców cytrusowych przez okres trzech dni. Dieta ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, ponieważ polega tylko na piciu soku z cytryną połączonego z wodą. Ewentualnie istnieje też 12-dniowa dieta cytrynowa. Cytrynę spożywa się poprzez wyciśnięcie z niej soku. Nie należy rozcieńczać napoju. Ma to być czysty sok z cytryn. Spożywa się taki napój z cytryny od 3 do 5 razy dziennie, mniej więcej 30-60 minut przed planowanym posiłkiem.